Medische hulp voor Oekraine klik hier
 

MOM

Stichting Mothers On the Move

in life!

Mothers On the Move (MOM)

Mothers On the Move (MOM) is in 2013 opgericht door verloskundige Jolene Damoiseaux.
Dit naar aanleiding van onderzoek naar de barrières die Keniaanse vrouwen weerhielden van een ziekenhuisbevalling. Bijna honderd procent van de negentig vrouwen die werden geïnterviewd op het Nyakach Plateau wilde in een ziekenhuis bevallen, maar minder dan de helft kon dat daadwerkelijk doen. Het grote probleem? Vervoer.
Zwangere vrouwen moesten gemiddeld vijf kilometer lopen over onbegaanbaar terrein naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. En dat met hevige weeën! 55 procent moest alleen of met een ongeschoolde ‘traditional birth attendant’ bevallen, waar 38 procent serieuze gevolgen aan overhield, zoals neonatale sterfte, fistelvorming of hiv/tuberculose transmissie.
Naar aanleiding van deze cijfers, werd Jolene’s idee voor Mothers On the Move geboren.
MOM verzorgt het transport van zwangere vrouwen naar het ziekenhuis om veilig te bevallen. Dat doen ze met pikipiki bromfietsen of – als een verwijzing naar een gespecialiseerd ziekenhuis noodzakelijk is – een auto. Dit vervoer is dé manier om het leven van moeder en kind te redden.
Sinds 2013 heeft MOM meer dan tweeduizend vrouwen van vervoer kunnen voorzien. Uit vervolgonderzoek in 2019 bleek een daling in de maternale sterfte in dit gebied van drie naar nul per maand, een toename in het aantal prenatale controles naar 4,3 en een afname in de transmissie van hiv door snelle profylaxe van pasgeborenen. Alle vrouwen die het afgelopen jaar in het lokale ziekenhuis waren bevallen, hadden MOM gebruikt!
Daarnaast geeft MOM middels groepsbijeenkomsten voorlichting over zwangerschap, het belang van een ziekenhuisbevalling, borstvoeding en anticonceptie. Elke moeder ontvangt een kraampakket en elk kind gedurende vijf jaar basiszorg.

Er is nog geen inhoud om hier te tonen.