Medische hulp voor Oekraine klik hier
 

White Ribbon Award 2023

Dit jaar viel de White Ribbon Award ten deel aan professor Kitty Bloemenkamp, gynaecoloog in het UMCUtrecht. Onze first lady was geroerd door de mooie award, die haar helemaal toekomt. Behalve haar adviezen voor White Ribbon, is haar bijdrage aan het zichtbaar maken van het voorkomen van Moedersterfte heel belangrijk. Dit om passende maatregelen te implementeren om moedersterfte en ernstige complicaties bij zwangeren en barenden te helpen verminderen. White Ribbon is haar zeer erkentelijk. Proficiat Kitty!


Professor Kitty WM Bloemenkamp is specialist moeder-foetale geneeskunde en voorzitter van het geboortecentrum Wilhemina’s Kinderziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Nederland.

Haar Residency-opleiding Obstetrie, Gynaecologie en Reproductieve Geneeskunde volgde ze in het Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden (1997-2002). Haar proefschrift: “Orale anticonceptiva, veneuze trombose en de rol van stollingsdefecten” was op de afdeling Klinische Epidemiologie. Daarna werd ze Fellow Maternal Medicine, Department of Obstetrics and Foetal Medicine aan University College Hospitals, Londen, Verenigd Koninkrijk (2003). Zij was aangesteld als specialist maternale foetale geneeskunde bij de afdeling Verloskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) (2004-2015).
Haar belangrijkste onderzoeksinteresse is “Maternal Health”, wereldwijd wordt de gezondheid van een vrouw gedurende haar (reproductieve) levenscyclus onderzocht. Van preconceptie, gecompliceerde (vroege) zwangerschap, naar bevalling, postpartum en de gevolgen van deze complicaties op latere leeftijd. Vooral moedersterfte en morbiditeit. Met speciale interesse in PPH, Covid 19 tijdens de zwangerschap, maternale vaccinatie en inleiding van de bevalling. Ze is betrokken geweest bij het ontwerpen, uitvoeren, analyseren en schrijven van artikelen in verschillende nationale en internationale onderzoeksprojecten op het gebied van verloskunde. Met als resultaat meer dan 200 publicaties in belangrijke medische tijdschriften. Ze is momenteel hoofdonderzoeker van verschillende RCT’s, case control, cohort studies en experimentele studies op het gebied van Maternal Health.Zij is voorzitter van Nethoss (Netherlands Obstetric Survey Study, landelijk doorlopend registratieonderzoek), Audit Committee of Maternal Mortality, Nederland en van INOSS (International Network of Obstetric Survey Systems). Ze werkt nauw samen met het Julius Centrum van het UMCU. In deze netwerken werkt ze samen met veel verschillende belanghebbenden in LMIC’s en hoge-inkomenslanden om de kwaliteit van de zorg voor moeders en hun pasgeborenen te verbeteren door invoering van op de bevolking gebaseerde registratiesystemen, audit van maternale morbiditeit en mortaliteit. Implementatie van geleerde lessen in richtlijnen die worden geïmplementeerd door middel van een bottom-up benadering. Met de steun van de UMCU Global Health Grants kan ze LMICS helpen met capaciteitsopbouw door PhD-fellows van LMIC’s te begeleiden.