Kernfeiten over moedersterfte (2020)
Elke dag stierven bijna 800 vrouwen aan vermijdbare oorzaken tijdens zwangerschap en bevalling. Dat komt neer op één moedersterfte elke twee minuten. In totaal overleden ongeveer 287.000 vrouwen wereldwijd.
Bijna 95% van deze sterfgevallen vond plaats in lage- en middeninkomenslanden, met Sub-Sahara Afrika (70%) en Zuid-Azië (16%) als zwaarst getroffen regio’s. Hoewel sommige regio’s, zoals Oost-Europa en Zuid-Azië, een daling van 67-70% in moedersterfte behaalden tussen 2000 en 2020, blijft het probleem groot, vooral in conflictgebieden.
Goede medische zorg door deskundige zorgverleners vóór, tijdens en na de bevalling kan levens van vrouwen en pasgeborenen redden.
Waar komen moedersterftegevallen voor?
Het hoge aantal moedersterftegevallen in sommige delen van de wereld weerspiegelt ongelijkheden in toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg en benadrukt de kloof tussen arm en rijk. In 2020 was de moedersterfte-ratio (MMR) in lage-inkomenslanden 430 per 100.000 levendgeborenen, tegenover slechts 13 per 100.000 in hoge-inkomenslanden.
Wereldgezondheidsdag 2025: focus op moeder- en pasgeborenenzorg
Op 7 april 2025 start Wereldgezondheidsdag een jaarlange campagne over moeder- en pasgeborenenzorg, getiteld Gezonde start, hoopvolle toekomst. Deze campagne roept overheden en de gezondheidssector op om de inspanningen te vergroten om vermijdbare sterfte bij moeders en pasgeborenen te beëindigen en de langdurige gezondheid en het welzijn van vrouwen te prioriteren.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en haar partners zullen daarnaast waardevolle informatie delen om gezonde zwangerschappen, veilige geboorten en betere postnatale zorg te bevorderen.
Lees meer op de website van de WHO
© 2025 White Ribbon | Algemene voorwaarden | Site door Het MediaLab