Medische hulp voor Oekraine klik hier
 

White Ribbon Award 2020

Het nieuwe ontwerp van de White Ribbon Award krijgt een eerste ontvanger, namelijk: Dr. Barbara Nolens, gynaecoloog. Zij nam tijdens het White Ribbon Symposium deze Award in ontvangst. Hieronder de beschrijving van haar onderzoek.

26 juni 2019 Uit : Nieuws vanuit het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, te Nijmegen:

“Bevallen is in Oeganda lang niet zo veilig als in Nederland. Er worden 1.7 miljoen baby’s per jaar geboren en per dag overlijden er 16 moeders en 190 baby’s tijdens de zwangerschap of bevalling*. Gynaecoloog Barbara Nolens zet zich met haar onderzoek in om moeder- en babysterfte te voorkomen. Ze wijdde er zelfs haar promotieonderzoek aan.
Risico’s
Bij een niet vorderende bevalling kan de baby met een vacuümpomp, een verlostang of een keizersnede geboren worden. Barbara: ‘In Oeganda kiezen artsen dan vaak voor een keizersnede, maar dat is daar een risicovolle operatie voor moeder en baby. Dat komt mede doordat de moeder, vanwege grote drukte (in Mulago Hospital 25 keizersneden per dag), moet wachten op de ingreep. Tijdens het wachten overlijden sommige baby’s aan zuurstofgebrek en tijdens- of na de operatie kunnen moeders overlijden aan complicaties zoals ernstig bloedverlies of een infectie’.
Keizersnede voorkomen
Barbara legt uit dat een keizersnede kan worden voorkomen door te kiezen voor een vacuümpomp (vacuümextractie), in Nederland is dat een heel gebruikelijke ingreep. ‘Bij een geboorte met behulp van vacuümextractie hebben moeder en baby minder kans op ernstige complicaties. Ook kunnen zij dezelfde dag nog naar huis. Toch gebruiken artsen in Oeganda zo’n pompje liever niet, omdat men denkt dat dit slecht is voor de baby. In het ziekenhuis waar ik drie jaar heb gewerkt wilden artsen vacuümextractie wel gaan gebruiken en hebben we onderzocht wat het effect was’.
Uitkomsten van het onderzoek en de toekomst
Het doel van dit wetenschappelijke onderzoek was om bewijs te leveren voor de voordelen van de vacuümextractie vergeleken met de keizersnede. ‘Het onderzoek toonde aan dat na introductie van vacuümextractie babysterfte tijdens de bevalling met 24% afnam in dit ziekenhuis. Ook hadden moeders die bevielen met een vacuümextractie veel minder complicaties dan zij die bevielen met een keizersnede. De vrouwen zelf waren ook tevreden: 90% zou vacuümextractie aanraden aan een vriendin. Naar aanleiding van deze resultaten start er binnenkort een soortgelijk project in Tanzania. ‘Hopelijk zien steeds meer ziekenhuizen de voordelen in van vacuümextractie en krijgen ook daar meer moeders en baby’s een goede start”.

*Barbara Nolens verdedigde op 4 november 2019 met verve haar proefschrift en ontving dus op 6 maart 2020 de White Ribbon award voor haar grote inzet aangaande de vermindering van Moedersterfte.