Medische hulp voor Oekraine klik hier
 

2020: MamaWise

Stichting MamaWise

For the best start in life!

Stichting MamaWise

MamaWise is in 2016 opgericht door Lotte Bierhuizen, sinds 2013 woonachtig in Ghana. Toen zij in 2015 zwanger was kwamen veel vrouwen naar haar toe met vragen over de zwangerschap en bevalling. Een kleinschalig onderzoek onder 60 vrouwen, gynaecologen en verloskundigen liet zien dat er grote behoefte is aan goede voorlichting. Zo ontstond het idee voor MamaWise! MamaWise wil moeder- en kindsterfte in Noord Ghana terugdringen d.m.v. toegankelijke en praktische groepsvoorlichting voor zwangere vrouwen en hun partners, in combinatie met de BabyBasket. Vrouwen en hun partners zijn enthousiast en positief over de trainingen en alle deelnemers tot nu toe zijn bevallen in een ziekenhuis.

Tamale, Noord Ghana

Tamale is de grootste stad in het noorden van Ghana. Deze regio heeft de hoogste moeder- en kindsterfte in Ghana; 1 op de 18 kinderen haalt zijn of haar eerste verjaardag niet. Ruim 60 procent van de vrouwen bevalt zonder professionele hulp. Individuele voorlichting krijgen vrouwen niet; er is alleen voorlichting voor grote groepen vrouwen in ziekenhuizen of klinieken waarbij vragen stellen bijna niet mogelijk is. Daarbij zijn vrouwen verplicht om zelf de benodigdheden te kopen voor een bevalling in het ziekenhuis, maar de meesten hebben hier het geld en/of de kennis niet voor. Partners zijn nauwelijks betrokken bij de zwangerschap.

Groepsvoorlichting

MamaWise geeft groepsvoorlichting aan kleine groepen zwangere vrouwen en hun partners, die we werven via lokale klinieken. De trainingen worden gegeven door een Ghanese verloskundige en een MamaWise vrijwilliger. De onderwerpen die o.a. worden besproken zijn alarmsignalen tijdens de zwangerschap, ontwikkeling van de foetus, voeding, anticonceptie, bevallen, ademhalingstechnieken, (borst)voeding en de zorg voor pasgeborenen. Tijdens de trainingen is er veel ruimte voor vragen en interactie. Zo leren de zwangeren van en met elkaar op een effectieve en laagdrempelige manier.

De BabyBasket

De deelneemsters ontvangen de BabyBasket bij het afronden van de trainingen. Deze biedt een veilige slaapplek voor de baby en bevat alle benodigdheden voor een veilige bevalling en gezonde start. De manden worden geweven door vrouwen in Noord Ghana en de inhoud van de manden kopen we lokaal in.

De BabyBasket

Contact en meer info

www.mamawise.care
Lotte Bierhuizen, Ghana
+233246624496

[email protected] Jessica Hendriks, Nederland
+31642695414
[email protected]

Je site heeft geen enkele tags, er is op dit moment dus niets hier te tonen.