Berekum Cheque.jpg

WHITE RIBBON ACTUEEL

IMG_3571.jpg

WAAR IS DE BANNER IN 2021?

Waar mag de White Ribbon banner staan in het jaar 2021?  Welke zaak of praktijk? Stuur uw aanvraag naar: info@whiteribbon.nl

 

In september 2021 :  Vrouw en Vaart, Emancipatie centrum, Amsterdam-Osdorp 

 

In juni 2021 :  Tentoonstelling Weespers aan de Wand, Miarca Smit, Weesp

 

In april 2021 : Verloskundig Centrum De Poort, te Leiden

In maart 2021: Webinar studios White Ribbon

 

In juli 2020 - altijd : Amsterdamumc, lokatie Meibergdreef, Amsterdam

In maart 2020 - oktober 2020 : Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen

In november 2019 - februari 2020 : OLVG Oost, ANNA Paviljoen

In juli 2019: OLVG West, TOOROP Paviljoen

In mei 2019: Verloskunde Academie te Amsterdam ( AVAG)

In februari, maart en april 2019: AmsterdamUMC, locatie VUmc  Afdeling verloskunde.

In januari 2019: Verloskundige Praktijk GROEI in Amsterdam-West

In december 2018 en januari 2019: Verloskundige praktijk VIDA, Amsterdam Zuid Oost 

In september en oktober 2018: Geboorte Collectief, kraamzorgbureau Amsterdam Zuid-Oost.

In augustus 2018 stond de banner in Verloskundige Praktijk KRAAIENNEST, Amsterdam Zuid Oost

Vele jaren in AmsterdamUMClocatie AMC Afdeling Verloskunde

------

 

 

 

 

Oratie van professor Kitty Bloemenkamp

Kitty Bloemenkamp.jpg

MEER AANDACHT VOOR GEZONDHEID VAN MOEDERS RONDOM BEVALLING
Van Website: UMC UTRECHT
Vrijdag 2 december 2016

Het aantal zwangere vrouwen met een ernstige zwangerschapsvergiftiging (eclampsie) is de afgelopen 10 jaar sterk afgenomen. Daarentegen is er een toename van vrouwen die rondom hun bevalling met een hartstilstand of met teveel bloedverlies te maken krijgen. Dit maakte de eerste Utrechtse vrouwelijke hoogleraar verloskunde, Kitty Bloemenkamp, op 1 december tijdens haar oratie bekend.
Haar leerstoel richt zich met name op de gezondheid van de zwangere vrouw. Kitty Bloemenkamp, verbonden aan UMC Utrecht, zegt hierover: “Opvallend is dat er in Nederland in de discussie over de geboortezorg weinig aandacht is voor complicaties en de gezondheid van de moeder. Is onze verloskundige zorg op dit gebied zó goed dat complicaties bij de moeder nauwelijks voorkomen? Zijn baby’s belangrijker dan de moeders? De babysterfte is in Nederland de afgelopen jaren gelukkig gedaald, maar hoe zit het met de gezondheid van de moeders?”
MOEDERSTERFTE
Bloemenkamp: “Sinds 1990 is de moedersterfte wereldwijd bijna gehalveerd. Maar er zijn grote verschillen. In Nederland sterven er jaarlijks 5 vrouwen per 100.000 geboortes, vergelijkbaar met de ons omringende landen. Maar in Suriname ligt dit aantal op 130 en op Zanzibar zelfs boven de 500.” De moedersterfte mag dan in welvarende landen laag zijn, de bijna-sterfte neemt toe. “Vroeger werd vrouwen met een ziekte – zoals een hart- en vaatziekte of een nieraandoening – vaak afgeraden zwanger te raken. Nu niet meer. Dit is mogelijk één van de oorzaken dat het aantal vrouwen dat rondom de bevalling met een hartstilstand te maken heeft nu drie keer vaker voorkomt als 10 jaar geleden. Door het in 2013 ingestelde registratiesysteem Nethoss (Netherlands Obstetric Surveillance System) kunnen we trends in sterfte en bijna-sterfte van de moeder waarnemen, internationaal betrouwbare vergelijkingen maken en op basis daarvan indien nodig interventies plegen.”


ZWANGERSCHAP IS TOPSPORT
Het doel is, zoals eerder genoemd, een gezonde moeder én een gezond kind. Om dit zoveel mogelijk te bereiken moet de kwaliteit van zorg optimaal zijn. Bloemenkamp: “zwangerschap is topsport. Alle organen werken harder. Hierdoor kunnen onder meer bestaande ziektes verergeren. Goede zorg op maat is daarbij cruciaal. Daarom zijn er in het WKZ Geboortecentrum multidisciplinaire spreekuren opgezet voor zwangeren met een aandoening, zoals diabetes, nierziekten, reumatische ziekten en hartafwijkingen. Hierbij krijgen de mensen met een kinderwens preconceptioneel advies en worden de vrouwen zo goed mogelijk op een eventuele zwangerschap voorbereid. De zwangerschap wordt begeleid door gynaecologen en verloskundigen, maar waar nodig ook door specialisten zoals bijvoorbeeld internisten, cardiologen en nefrologen.”


VAKER VEEL BLOEDVERLIES
Gegevens van Perined – een instelling die de kwaliteit van de zorgverlening rondom de geboorte wil vergroten – laten zien dat tegenwoordig vaker vrouwen veel bloed verliezen tijdens de bevalling. In Nederland heeft meer dan 6 procent van alle bevallende vrouwen minimaal 1 liter bloedverlies (in 2000 was dat nog 4 procent). Bloemenkamp: “De geboortezorgverleners in onze regio hebben met elkaar afgesproken om dit getal binnen drie jaar te halveren. Hiervoor is het protocol aangepast, wetenschappelijk onderzoek ingezet en bij elk ochtendrapport bespreken we de bevallingen waarbij meer dan een liter bloedverlies was. Ik weet niet of die 50 procent daling gehaald gaat worden, maar 30 procent minder is al fantastisch.”

Geplaatst: 02-12-2016 00:00:00  |  link

Veilig Moederschap in Kenia en Ethiopië

En hier doe ik het voor! Blije, gezonde moeders en dito baby's

Myrte de Geus, verloskundige en voorzitter van White Ribbon NL, reist binnenkort naar Kenia en Ethiopië waar ze als verloskundige tijdelijk aan de slag gaat. Ze zal op deze plek regelmatig verslag doen van haar ervaringen.

 

 

(Deze reis is op eigen initiatief en wordt financieel niet door White Ribbon NL ondersteund)

Lees verder

Geplaatst: 22-10-2012 15:35:23  |  link  |  Reacties: (43)

Veilig Moederschap in Ethiopië

Er zijn recent twee Nederlandse verloskundigen (beiden Vrienden van White Ribbon NL) aan het werk geweest in Ethiopië. Eén in Amhara regio en de ander in Afar regio. U kunt hun ervaringen lezen via hun blogs:

Anna de Best-Scheifler (Amhara)

Daphne Leeffers (Afar)

Geplaatst: 22-10-2012 15:35:23  |  link

Veilig Moederschap in Sierra Leone

Guusje van Dooren, verloskundige met een master in Public Health én Vriend van White Ribbon NL, werkt momenteel voor een jaar in Sierra Leone. Dit land heeft een van de hoogste moedersterftes ter wereld.

Guusje werkt in het Kambiadistrict, in het westen van het land. Ze begeleidt zwangerschappen en bevallingen en is daarnaast actief in het opleiden en coachen van lokale verloskundigen, verpleegkundigen en studenten.

U kunt haar belevenissen volgen via haar weblog!

Geplaatst: 22-04-2012 15:35:23  |  link

Koninklijke onderscheiding voor adviseur White Ribbon NL!

Jos van Roosmalen, gynaecoloog, hoogleraar Safe Motherhood aan de VU en adviseur van White Ribbon NL, nam op 4 november 2011 afscheid als gynaecoloog van het LUMC. Ter gelegenheid hiervan was er een symposium, "De moeder, het kind van de rekening".

Aan het einde van de dag werd Jos verrast met een koninklijke onderscheiding! Eigenlijk moest hij voor het opspelden het White Ribbon-lintje afdoen, maar dat weigerde hij pertinent. Zodoende waren er twee lintjes op zijn revers te bewonderen!

White Ribbon NL feliciteert hem van harte met deze welverdiende onderscheiding voor zijn inzet voor Veilig Moederschap.

Copyright foto's: Jeroen Hiemstra

Lees verder

Geplaatst: 04-11-2011 00:00:00  |  link

Goed nieuws voor Veilig Moederschap!

16 mei - De Verenigde Naties hebben de nieuwste cijfers rondom Veilig Moederschap gepubliceerd. In 1990 overleed er nog élke minuut een vrouw aan complicaties bij haar zwangerschap of bevalling, in 2010 was dat 1 vrouw óm de minuut. Dit betekent dat moedersterfte in twintig jaar gehalveerd is.

Toch overlijden er nog dagelijks 800 vrouwen terwijl ze leven geven. Om Millenniumdoel 5, het terugdringen van moedersterfte met 75%, te bereiken, moet er nog heel veel gebeuren!

Lees hier het volledige rapport van de VN: "Trends in Maternal Mortality, 1990 to 2010"

Geplaatst: 16-10-2011 00:00:00  |  link