Berekum Cheque.jpg

WHITE RIBBON ACTUEEL

IMG_3571.jpg

WAAR IS DE BANNER IN 2021?

Waar mag de White Ribbon banner staan in het jaar 2021?  Welke zaak of praktijk? Stuur uw aanvraag naar: info@whiteribbon.nl

 

In september 2021 :  Vrouw en Vaart, Emancipatie centrum, Amsterdam-Osdorp 

 

In juni 2021 :  Tentoonstelling Weespers aan de Wand, Miarca Smit, Weesp

 

In april 2021 : Verloskundig Centrum De Poort, te Leiden

In maart 2021: Webinar studios White Ribbon

 

In juli 2020 - altijd : Amsterdamumc, lokatie Meibergdreef, Amsterdam

In maart 2020 - oktober 2020 : Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen

In november 2019 - februari 2020 : OLVG Oost, ANNA Paviljoen

In juli 2019: OLVG West, TOOROP Paviljoen

In mei 2019: Verloskunde Academie te Amsterdam ( AVAG)

In februari, maart en april 2019: AmsterdamUMC, locatie VUmc  Afdeling verloskunde.

In januari 2019: Verloskundige Praktijk GROEI in Amsterdam-West

In december 2018 en januari 2019: Verloskundige praktijk VIDA, Amsterdam Zuid Oost 

In september en oktober 2018: Geboorte Collectief, kraamzorgbureau Amsterdam Zuid-Oost.

In augustus 2018 stond de banner in Verloskundige Praktijk KRAAIENNEST, Amsterdam Zuid Oost

Vele jaren in AmsterdamUMClocatie AMC Afdeling Verloskunde

------

 

 

 

 

WHITE RIBBON AWARD 2020

Barbara Nolens.jpg

Het nieuwe ontwerp van de White Ribbon Award krijgt een eerste ontvanger, namelijk: Dr. Barbara Nolens, gynaecoloog. Zij zal tijdens het White Ribbon Symposium deze Award in ontvangst nemen. Hieronder de beschrijving van haar onderzoek.

26 juni 2019 Uit : Nieuws vanuit het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, te Nijmegen:

"Bevallen is in Oeganda lang niet zo veilig als in Nederland. Er worden 1.7 miljoen baby’s per jaar geboren en per dag overlijden er 16 moeders en 190 baby’s tijdens de zwangerschap of bevalling*. Gynaecoloog Barbara Nolens zet zich met haar onderzoek in om moeder- en babysterfte te voorkomen. Ze wijdde er zelfs haar promotieonderzoek aan.
Risico’s
Bij een niet vorderende bevalling kan de baby met een vacuümpomp, een verlostang of een keizersnede geboren worden. Barbara: ‘In Oeganda kiezen artsen dan vaak voor een keizersnede, maar dat is daar een risicovolle operatie voor moeder en baby. Dat komt mede doordat de moeder, vanwege grote drukte (in Mulago Hospital 25 keizersnedes per dag), moet wachten op de ingreep. Tijdens het wachten overlijden sommige baby’s aan zuurstofgebrek en tijdens- of na de operatie kunnen moeders overlijden aan complicaties zoals ernstig bloedverlies of een infectie’.
Keizersnede voorkomen
Barbara legt uit dat een keizersnede kan worden voorkomen door te kiezen voor een vacuümpomp (vacuümextractie), in Nederland is dat een heel gebruikelijke ingreep. ‘Bij een geboorte met behulp van vacuümextractie hebben moeder en baby minder kans op ernstige complicaties. Ook kunnen zij dezelfde dag nog naar huis. Toch gebruiken artsen in Oeganda zo’n pompje liever niet, omdat men denkt dat dit slecht is voor de baby. In het ziekenhuis waar ik drie jaar heb gewerkt wilden artsen vacuümextractie wel gaan gebruiken en hebben we onderzocht wat het effect was’.
Uitkomsten van het onderzoek en de toekomst
Het doel van dit wetenschappelijke onderzoek was om bewijs te leveren voor de voordelen van de vacuümextractie vergeleken met de keizersnede. ‘Het onderzoek toonde aan dat na introductie van vacuümextractie babysterfte tijdens de bevalling met 24% afnam in dit ziekenhuis. Ook hadden moeders die bevielen met een vacuümextractie veel minder complicaties dan zij die bevielen met een keizersnede. De vrouwen zelf waren ook tevreden: 90% zou vacuümextractie aanraden aan een vriendin. Naar aanleiding van deze resultaten start er binnenkort een soortgelijk project in Tanzania. ‘Hopelijk zien steeds meer ziekenhuizen de voordelen in van vacuümextractie en krijgen ook daar meer moeders en baby’s een goede start".


*Barbara Nolens verdedigde op 4 november 2019 met verve haar proefschrift en ontving dus op 6 maart 2020 de White Ribbon award voor haar grote inzet aangaande de vermindering van Moedersterfte.

Geplaatst: 07-03-2020 00:00:00  |  link

Brief Directeur-Generaal Internationale Samenwerking

Brief DGIS.png

Op verzoek van Minister Kaag heeft Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, Kitty van der Heijden, ons een mooie brief gestuurd om succes te wensen tijdens het jaarlijkse symposium en diner. 

Wij zijn er trots op dat ze de acties van onze stichting onderschrijven en ons aanmoedigen door te gaan met ons werk, wat we ook met veel plezier en toewijding zullen doen. 

Geplaatst: 06-03-2020 00:00:00  |  link

Een vrouw moet zich gehoord voelen

Catharina.jpg

Interview met Catharina Ooijens   "Een doula staat vrouwen bij tijdens de bevalling, ze is geen medisch zorgverlener maar een bevallingscoach, steun en toeverlaat voor de barende vrouw. Maar ze komt ook op voor de vrouw als ze ziet dat de communicatie tussen arts en patiënt niet goed gaat."

Bron: NRC

Geplaatst: 14-10-2019 00:00:00  |  link

WHITE RIBBON AWARD 2019.

Zaterdag 9 maart jl is de WHITE RIBBON AWARD uitgreikt door Dr. Barbara Kwast, verloskundige, aan Franka Cadee. Franka is verloskundige en president van de ICM, International Confederation of Midwives.

Het mooie kunstwerk, genaamd "En Route" is gemaakt door Gerry Konings, verloskundige en beeldend kunstenaar. De uitreiking is als altijd een belangrijk onderdeel van het White Ribbon diner, dit keer in The Basket in Amsterdam. De bijeenkomst was zeer geslaagd en inspirerend. De sprekers Franca Cadee en David Borman oogstten veel lof en bewondering, ook opmerkelijke aansporingen aan het zeer geinteresseerde publiek van allerlei pluimage. Heel interessant!

Het Italiaanse buffet was smaakvol en maakte iedereen happy en het was zeer geanimeerd. De muziekale omlijsting door ANGELS was fantastisch en heel toepasselijk, alles zeer de moeite waard.

Geplaatst: 10-03-2019 00:00:00  |  link

White Ribbon diner 2019

Geplaatst: 10-03-2019 00:00:00  |  link  |  Reacties: (0)

Verkoop van de Moederkaars

IMG_9023.JPG

NIEUWE ACTIE: Verkoop van de Moederkaars. Bestellen: info@whiteribbon.nl    >>Moederdag attentie, of zo maar voor iedere jarige vrouw of moeder of aanstaande moeder, enz<<

16 mei 2019: 400 Moederkaarsen verkocht! 

Komt ten goede aan het White Film / Interview Project.

Geplaatst: 10-03-2019 00:00:00  |  link

Uit: Trouw, door Amber Dujardin. Welvarend Amerika kent hoge Moedersterfte

581.jpg

Het is een ware ‘volksgezondheidspuzzel’, zegt de Amerikaanse gynaecoloog Sherry Ross uit Santa Monica. Terwijl de moedersterfte in andere westerse landen al jaren daalt, stijgt die in de Verenigde Staten juist aanzienlijk.

Meer dan 50.000 moeders krijgen jaarlijks ernstige complicaties tijdens hun zwangerschap, bevalling of kraambed en zo’n 700 overleven het niet, blijkt uit cijfers van de WHO. Daarmee heeft de VS de hoogste moedersterfte in vergelijking met andere westerse landen.

Ross werkt al 25 jaar als gynaecoloog en gezondheidsexpert in Californië en publiceerde onlangs ‘She-ology’, een boek over de vaginale gezondheid van vrouwen. De toenemende moedersterfte in de VS is volgens haar een moeilijk te doorgronden probleem. “Vermoedelijk zijn er allerlei oorzaken, zoals een defect zorgstelsel dat onderscheid maakt naar geslacht, naar klasse, en naar herkomst. De gezondheid van moeders heeft een lage prioriteit. En ziekenhuispersoneel is vaak niet goed getraind om met noodgevallen rond de geboorte om te gaan.”

Lees verder

Geplaatst: 01-08-2018 00:00:00  |  link

Dokters van de Wereld, oproep o.a. aan de Tweede Kamerleden.

logo-dvdw.png

OPEN BRIEF: KWETSBARE VROUWEN HEBBEN SLECHTE TOEGANG TOT VOORLICHTING, ANTICONCEPTIE EN VEILIGE ABORTUSZORG

Op het spreekuur van Dokters van de Wereld komt Hannah langs. Zij is 19 jaar en afkomstig uit Ethiopië. Ze geeft aan waarschijnlijk zwanger te zijn. De zwangerschapstest die wordt afgenomen is inderdaad positief. Op de vraag of ze blij is met de zwangerschap is het antwoord ‘nee’. Ze wil geen kind, want vindt dat ze in haar huidige situatie –ongedocumenteerd, alleenstaand, zonder vaste verblijfplaats - niet voor een kind kan zorgen.
Hannah is geen uitzondering, veel vrouwen die wij spreken geven aan dat zij het onverantwoord vinden om onder de vaak erbarmelijke omstandigheden waarin zij leven een kind te krijgen en op te voeden. Het ontbreken van een duidelijk toekomstperspectief of onstabiele leef - en of gezinssituatie spelen vaak een grote rol.

Lees verder

Geplaatst: 01-08-2018 00:00:00  |  link

«      1   |   2   |   3   |   4   |   5      »