Saskia 1.jpg

WHITE RIBBON ACTUEEL

Saskia, van Rembrandt, link met Moedersterfte, zie "Verhalen van Moeders"

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/14/een-vrouw-moet-zich-gehoord-voelen-a3976601   Interview met Catharina Ooijens, zie "NIEUWS".

 

WAAR IS DE BANNER IN 2020?

Waar mag de White Ribbon banner staan in de maand april 2020 ?  Welke zaak of praktijk? Stuur uw aanvraag naar: info@whiteribbon.nl

In maart 2020 - mei 2020 : Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen

In november 2019 - februari 2020 : OLVG Oost, ANNA Paviljoen

In juli 2019: OLVG West, TOOROP Paviljoen

In mei 2019: Verloskunde Academie te Amsterdam ( AVAG)

In februari, maart en april 2019: AmsterdamUMC, locatie VUmc  Afdeling verloskunde.

In januari 2019: Verloskundige Praktijk GROEI in Amsterdam-West

In december 2018 en januari 2019: Verloskundige praktijk VIDA, Amsterdam Zuid Oost 

In september en oktober 2018: Geboorte Collectief, kraamzorgbureau Amsterdam Zuid-Oost.

In augustus 2018 stond de banner in Verloskundige Praktijk KRAAIENNEST, Amsterdam Zuid Oost

Vele jaren in AmsterdamUMClocatie AMC Afdeling Verloskunde

------

 

 

 

 

 

Verslag 2018

Jaarritme van de werkzaamheden:

Januari / Februari / Maart

- De Nieuwjaarskaart verzonden voor de leden van de Tweede Kamer en de vrienden en relaties van White Ribbon. 

- Voorbereidingen voor het Benefiet diner, dit keer in Lommerrijk te Rotterdam.
- De dag en het geslaagde diner zelf, 10 maart 2018, met de volgende sprekers:
Professor Kitty Bloemenkamp, Professor Tarek Meguid, Marianne Sanders en Burgemeester Ahmed Aboutaleb, die ook de award uitreikte met een bijzondere speech.

April / Mei / Juni

-  Nieuwe White Ribbon banner ontworpen en op verschillende locaties, met name verloskunde afdelingen in ziekenhuizen en verloskundige praktijken gepositioneerd; ter verhoging van de bewustwording van de Moedersterfte en trauma's in de wereld.
- Publieksactie Moederdag in Modezaak Bronwasser, Gelderlandplein te Buitenveldert, Amsterdam
- Informatiemiddag voor vrouwen van de kerk "De Rots" in Amsterdam Zuid-Oost. Start van de Moederkaarsenactie  >> Moederdag.  -  Nieuwsbrief vervaardigd en verzonden.                                                                      

Sept / Okt / Nov

- Lezing over Mondiale Maternale sterfte door Dr.Barbara Kwast in het AMC te Amsterdam.
- Start voorbereidingen voor het diner 2019, ontwerpen van de Nieuwjaarskaart.

 

 

 
logo-tweede-kamer.gif

Ons adres/pleidooi aan de Tweede Kamer, juni 2017

Geachte Fractievoorzitters in de Tweede Kamer,

Inmiddels liggen de verkiezingen drie maanden achter ons. De kabinetsformatie is weliswaar nog niet voltooid, maar binnen uw fractie zullen de aandachtsgebieden wel verdeeld zijn. Een belangrijk aandachtsgebied is ongetwijfeld gezondheidszorg.
Bijna alle Nederlanders vinden goede gezondheid en daarmee goede gezondheidszorg erg belangrijk. Binnen de gezondheidszorg heeft geboortezorg een sleutelpositie. Immers een goede start in het leven is een goede start in gezondheid.
De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan de kindersterfte tijdens zwangerschap, geboorte en direct daarna. En dat heeft goede resultaten opgeleverd; deze zogenaamde perinatale sterfte is flink gedaald. Er lijkt echter vooral aandacht te zijn voor de kindersterfte en te weinig aandacht voor de moeder.
Moedersterfte komt gelukkig in Nederland weinig voor, maar het is voor vrouwen belangrijk dat zwangerschap en bevalling een goede ervaring zijn. Een slechte (emotionele) ervaring kan leiden tot een slechte start voor moeder en kind. En dat kan gezondheidsproblemen voor moeder en kind en andere gezinsleden veroorzaken. Daarom willen we uw aandacht vragen voor goede en respectvolle geboortezorg, waarbij de zorg voor de moeder net zo belangrijk is als de zorg voor het kind.
Dit is ook de missie van White Ribbon Nederland, wij streven naar daling van de moedersterfte en meer aandacht voor respectvolle geboortezorg wereldwijd en dus ook in Nederland.
Wij willen u vragen ook binnen de Tweede Kamer aandacht te besteden aan dit belangrijke onderwerp. Uiteraard met betrekking tot de begroting van Volksgezondheid Welzijn en Sport, maar ook op ieder ander moment in het jaar.

Bij voorbaat dank voor uw aandacht en inspanning voor dit onderwerp. Mocht u vragen hebben, dan verwijzen we u graag naar onze website www.whiteribbon.nl en uiteraard zijn we bereid om u mondeling verder van informatie te voorzien.

Vriendelijke groet,
Marianne Sanders
Cor Zeeman
Leonie Welling, bestuursleden White Ribbon – Nederland
E mail: info@whiteribbon.nl

 

Kaarten Kees Boer, gepensioneerd gynaecoloog AMC:

 

White Ribbon promotie in woord, daad en beeld.

Kaart white ribbon (1).jpg

 

Uitnodiging Diner voor Veilig Moederschap, 8 maart 2014, Amsterdam.jpg

 
Een gift van 'Samen Bevallen' voor Veilig Moederschap

'Samen Bevallen' zet Veilig Moederschap in de spotlight!

De vereniging 'Samen Bevallen' bestaat dit jaar 30 jaar en dit jubileum is uitgebreid in Utrecht gevierd met een zestigtal cursusleidsters uit het hele land.

'Samen Bevallen' geeft door heel Nederland gelijknamige zwangerschapscursussen voor zwangeren en partners. Zij zet zich in voor goede zorg voor zwangeren en wenst dat voor alle vrouwen, waar ook ter wereld!

Zaterdag 7 september kreeg White Ribbon NL uit handen van Miranda Heskens van 'Samen Bevallen' een bedrag van € 500,00 om te besteden aan White Ribbon acties en aan een project in de wereld ter voorkoming van moedersterfte.

Tevens werd 'Samen Bevallen' Vriend van White Ribbon NL en blijft zo ook in de toekomst betrokken. Dank daarvoor!

 
White Ribbon Award 2014, Jos van Roosmalen.jpg

Jos van Roosmalen ontvangt de White Ribbon Award 2014!

Als tropenarts, gynaecoloog en hoogleraar Safe Motherhood heeft Jos van Roosmalen zich decennialang ingezet voor de gezondheid van moeders. Nog steeds reist hij de hele wereld over om zijn kennis en kunde over te dragen.
De Award is dit jaar een uil, symbool van wijsheid en verloskunde, gemaakt door een Afrikaanse kunstenaar.

 

 

 
Miranda_van_Kralingen.jpg

White Ribbon NL op de radio!

Op Moederdag besteedde de bekende sopraan Miranda van Kralingen in haar radioprogramma 'Verzoek op 4', aandacht aan Veilig Moederschap en White Ribbon NL. Beluister hier het fragment, vanaf 38:47!

 
Barbara Kwast met de White Ribbon Award 2013

Eerste White Ribbon Award voor Barbara Kwast!

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag organiseerde White Ribbon NL op 2 maart jongstleden alweer voor de vierde keer een benefietdiner voor Veilig Moederschap. Wij kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst, waaraan zo’n zestig deskundigen en andere geïnteresseerden deelnamen.

De avond stond in het teken van primeurs. Zo kon iedereen kennismaken met onze nieuwe bestuursleden en presenteerden wij prachtige kaarten, vers van de pers. Maar ook overhandigden wij de eerste White Ribbon Award aan verloskundige en epidemiologe Dr. Barbara Kwast, als blijk van waardering voor al haar inspanningen voor Veilig Moederschap.

De White Ribbon Award 2013, een keramieken beeldje van een zwangere vrouw, werd gemaakt door kunstenares en verloskundige Alie van de Wolfshaar.

 

Global Dinner Party 2012: Mannen voor Veilig Moederschap!

Veilig Moederschap is ook een mannenzaak! Geen man wil zijn vrouw, zus of dochter verliezen tijdens de geboorte van een kind.

Daarom zijn we trots dat de Global Dinner Party op 10 maart 2012 werd geopend door deze mannen!

 

Foto-album Global Dinner Party 2012

 • Dudok
 • Dudok
 • Film in wording..
 • Yoni Visser
 • Proeverij van Dudok
 • Janneke Langeveld, Dorien Veldhuijzen, Myrte de Geus en Kari
 
 

Midwives4Mothers presenteerde kort en krachtig haar project in Sierra Leone op het diner in 2012

 
hellp mdg5 moedersterfte

Stichting HELLP

Voorzitter Conni de Groot van Stichting HELLP vertelde vervolgens hoe zij moedersterfte in Nederland helpen terugdringen door deze levensbedreigende zwangerschapscomplicatie tijdig op te helpen sporen. Zo krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de laatste jaren een memo'tje mee waar de belangrijkste symptomen op staan.

Ook geeft Stichting HELLP veel nazorg aan vrouwen die HELLP hebben gehad, bijvoorbeeld door lotgenotencontact te organiseren. HELLP is de belangrijkste oorzaak van moedersterfte in Nederland.

 

Baby zonder Grenzen kreeg tot slot de zaal stil met deze film over een bevalling in Oost-Congo:

 

Zaterdag 12 maart 2011 'Global Dinner Party', Grand Café 'Prachtig', Rotterdam

Op zaterdagavond 12 maart heeft White Ribbon een Global Dinner Party gehouden. In tientallen landen werd met diners Internationale Vrouwendag gevierd en tegelijkertijd aandacht gevraagd voor Veilig Moederschap. White Ribbon Nederland deed dit in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug. Het was een waar succes; er was heerlijk eten, een fantastische sfeer en dito veilingopbrengst.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb was onze speciale gast deze avond. Hij hield een vurig pleidooi voor Veilig Moederschap en werd uiteraard Vriend van White Ribbon!

 

Global Dinner Party 12 maart 2011

 • Ontvangst
 • Ontvangst burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb
 • Ontvangst Aboutaleb
 • Ontvangst Khadija Arib, parlementarier voor de PvdA
 • In gesprek met Jos Becker Hoff, directeur KNOV
 • Wat zit er onder het laken?
 
Manege Hillegom tegen moedersterfte

Stichting Hulp ondersteunt White Ribbon

Stichting Hulp.nl is een club Haarlemse vrijwilligers die zich inzetten voor de Millenniumdoelen door onder meer kleine projecten in Kenia te realiseren. Ze inspireerden rijdsters van manege Hillegom om tijdens een wedstrijd aandacht te vragen voor White Ribbon en moedersterfte, een mooi gebaar!

 

Global Dinner Party 7 maart 2010

Global Dinner Party 2010 tegen moedersterfte

 

Onze eerste Global Dinner Party ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag was meteen een succes! Met ruim 30 Vrienden van White Ribbon, van 0 tot 80, beleefden we een gezellige en inspirerende avond in Amsterdam. Hoogleraar Safe Motherhood van de VU, Jos van Roosmalen, gaf een introductie in Veilig Moederschap. Tussen de gangen door werd er vervolgens gebrainstormd hoe we Veilig Moederschap in Nederland nog meer op de kaart kunnen zetten.